„Everything happens for a reason...”

Vapa

zapsano 12.08.2009

( Paico (IRE) - Vačka, Behistoun (FR) )

 

*1993                                                                                                                           

 

chovatel:Hřebčín Napajedla                                                                                            

majitel:  Goldway

 

 

Vapa
Vačka Paico (IRE)
Valentina Behistoun (FR) Pile (USA) Silly Season (USA)
Válka Masis Boeti (FR) O Grady (FR)Petition (USA) Bald Eagle (USA) Double Deal (GB) Tom Fool (USA)
Valta Swashbuckler (GB) Mamuška (HUN) City (HUN)Bodicee Worden (FR) Ann s Twin (GFR) Relic (USA)Petitioner (GB) Ribot (ITY) Siama (USA Nasrullah (GB)  Nonats (GB) Streight Deal (GB) Gaga (USA) Menow (USA)
Valuta City (HUN) Thixendale (GB) Ocean Swell (GB) Mak (HUN) Ut Majeur (FR) Twilight Caisson (GB) Bellezza (FR) Savani (FR) Sans Tares (GB) Wild Risk (FR) Slide Along (FR) Plassy (GB) Bridal Colors (USA) War Relic (USA) Steady Aim(GB) Petition (FR) Romanella (ITY) Tenerani (ITY) China Face (USA) Tiger (USA) Mumtaz Begum (FR) Nearco (ITY) Whitebait (GB) King Salmon (GB) Good Deal (GB) Solario (IRE) Alpoise (USA) Bull Dog (FR) Alcibiades (USA) Pharamond (GB)

 

o: Paico (IRE) , Silly Season (USA)-Pile(FR),Bald Eagle(USA))

18 startů, 4 vítězství, 16 umístění

1. Prix Louis Cuissinet, 2100m

1. Aston Park Stakes, 2600m

1. Prix Auguste du Bos (LR),PP

2. Westbury Stakes (gr.3) 200m

2.Prix du Conseil de Paris (gr.2) 2400m

2.Prix Niel (gr.3) 2200m

otec: Latinita, Laténia, Mlhoš, Nikos, Výspa, Barunka,Lorpa a další

 

m: Vačka, Behistoun(FR) -Valentina, Masis)

výborná napajedelská matka z dosud progresivní rodiny

matka:  Vakacia (Vapeta), Vacila, Vazačka, Vadara,Vázanka,Varosia, Vabecar, Vagans

 

Vapa - Dostihová kariéra:

6x start na rovinách, 2x umístění

2x start v proutěných př. 1x umístění

1x start ve stch.

 

 

 

 Vapa byla přivezena z Brna 30.06 2009 jako klisna, neschopná dalšího života, z důvodů velké rotace kopytní kosti.  Byla po velmi těžké laminitidě  a prognózy nepříznivé, spíše beznadějné. Dlouho nebylo jisté, jestli se podaří ji udržet při životě a jestli pro ni má vůbec smysl se o to pokoušet. Stav kopyt nebyl jediný problém klisny. Ta byla navíc ve velice špatné kondici celkové. Hubená a na konci června ještě stále v zimní srsti. Po posledním zásahu kováře do kopyt také poměrně nedůvěřivá a nepříjemná. Při jakékoli manipulaci velice neochotná, až téměř zlá.

Vapa v podstatě sama určila cestu a ukázala, že stále ještě má chuť do života. Velice rychle doháněla výživný stav, což bylo v jejím věku překvapivé a zhruba v půlce léta začala přelínávat. V tuto dobu přišlo i poměrně horké a suché období a Vapa měla očividně problémy s pohybem po vyschlém tvrdém výběhu a snášením vysokých teplot. Vysoké teploty naštěstí pro ni netrvali dlouho. Vapa začala postupně zase i komunikovat s lidmi a jako sparing partner jí byl do výběhu přidán „Oslík“ – roční nekonfliktní paint, který ji nijak neohrožoval a neodháněl od sena.

V současnou dobu, je převážná část poškozené rohoviny odrostlá a Vapa očividně prospívá.

Díky všem, kteří se jakoukoli měrou, zasloužili o to že Vapa dostala šanci. MVDr. Vítu Zatloukalovi  za realistický pohled a naději, Jindrovi, že klisně zachránil mravenčí prací kopyta a neváhal přijet i několikrát týdně, doktorům z Havlíčkova Brodu, za morální i finanční podporu a mnoha dalším, kteří se nějak podíleli na tom, že Vapa u nás prožila důstojné stáří a užívala plnohodnotný život. Její odchod byl rychlý a bezbolestný. Díky za ty roky bábo a pozdrav na nebeské pastviny.

 

 

Po příjezdu, 30.června 2009 :

 

srpen 2009- foto Věrka Marková:

   

 

březen 2010 - foto Pavla Staňková:

( Ještě stále pohublá ale už konečně se pohybující jinak, než sunutím vpřed.  Váhu korigujeme velmi opatrně, i přesto, že kopyta už se zdají v pořádku. )

   

   

   

 

Stránky pro Vás připravuje Eva Zuzjaková
a tvoří Vladimír Smitka, Lynt services
Goldway.cz